שתלים דנטלים
מהו שתל דנטלי?
שתל דנטלי הוא התקן דמוי בורג המהווה תחליף לשורש השן. השתל מחליף את השורש שנפגע ויוצר בסיס לשן תחליפית קבועה. השתלים הדנטליים עשויים לרב מטיטניום או מסגסוגת של טיטניום ומוחדרים ללסת.
השתל הדנטלי מושתל בהליך כירורגי אל תוך עצם הלסת כדי שיחליף את שורש השן החסרה. במשך הזמן תאי עצם מתפתחים סביב השתל ומחזקים אותו למקומו. המונח המדעי של פעולה זאת נקרא "Osseointegration" (או "התאחות עצם") - קיבוע השתל בתוך העצם.
לאחר השתלת השתל הדנטלי נדרשת לרוב תקופת החלמה בתוך עצם הלסת למשך פרק זמן שנע בין מספר שבועות ועד למספר חודשים, כדי לאפשר לעצם להיצמד בחזקה אל השתל אך כיום בזכות השתלים האיכותיים אשר מיוצרים בשיטת SLActive מתקצר זמן ההחלמה וישנה אף אפשרות לביצוע העמסה מיידית.
ברגע שהעצם סביב השתלים התחזקה והשתלים יציבים במקומם, חושפים את השתלים, וניתן להשתמש בהם כבסיס לשחזור השיניים החסרות, לתמוך בסט של שיניים או לקבע תותבות. בתום התהליך, השתל המשוחזר נראה ומתפקד בדיוק כמו שן אמיתית.
שתלים איכותיים נבחנים בשני תחומים עיקריים:
1. שטח הפנים – מחקרים רבים הוכיחו כי ככל ששטח הפנים של השתל גדול יותר, השתל מתחבר אל העצם והופך ליחידה חזקה יותר. אי לכך עדיפות ברורה הינה לשתלים בורגיים בעלי שטח פנים רחב יותר ומומלץ שיהיה מחוספס לחיזוק האחיזה.
2. סוג החיבור – קיימים שני סוגי חיבורים עיקריים בין השתל לבין חלקי השיקום: חיבור בעל משושה חיצוני וחיבור בעל משושה פנימי.
השתלים עשויים ממתכת הנקראת טיטניום או סגסוגת המכילה טיטניום.
השתל מוחדר לעצם ותומך ומייצב את עצמו בפה בלי תמיכה של שיניים סמוכות. השתל מתפקד כמחליף לשורש השן שנעקרה. לאחר ההשתלה, מתחיל תהליך בן כשלושה עד שישה חודשים של יצירת קשר חזק ויציב בין העצם לבין השתל.
מתי מומלץ שתל דנטלי?
לשיניים חסרות ישנה השפעה מהותית על בריאות הפה והבריאות הכוללת של גוף האדם. בדרך כלל אובדן שיניים מקושר עם גיל מתקדם אך זה לא תמיד כך.
ישנם מקרים בהם כבר בגיל צעיר יחסית עלולים לאבד שיניים כתוצאה מהזנחה, מחלה או חוסר היגיינה אורלית. שיניים חסרות עלולות לגרום לכם להיראות מבוגרים מכפי שאתם.
ועל כן, החלפת השיניים החסרות יכולה לשפר דרסטית את החיוך שלכם, את הנכונות לחייך, את צורת הפרצוף, את הבריאות והדימוי העצמי.
ההעדפה לביצוע השתלת שיניים נובעת מכך שמדובר בפיתרון אסתטי המאפשר מראה ותחושה הקרובים לשיניים טבעיות.
השתלים עוברים אינטגרציה לתוך מבנה העצם ומונעים אובדן עצם וחניכיים כפי שמתרחש לעיתים לאחר הרכבת גשר או שימוש בתותבות.
ישנם אנשים אשר יעדיפו הרכבת שיניים תותבות/ גשר אך החיסרונות בשיניים תותבות (לסת חלקית או מלאה)
1. תחושת אי נוחות וקשיים בתפקוד היום-יומי.
2.על מנת להרכיב תותבת ישנו צורך בהשחזת השיניים הבריאות הסמוכות לשתל ועל ידי כך פגיעה בשניים עצמן.
שתלים דנטליים יכולים לבטל את הקשיים/ החסרונות הללו, להחזיר את הביטחון העצמי ולשפר את איכות החיים.
שחזור ע"ג שתלים דנטליים, החל מחוסר של שן אחת ועד ללסת שלמה – משמש תחליף תמידי לבעיית שיניים תותבות, ומסייע למנוע אובדן מוקדם של השיניים הנותרות.
יתרונות השתלים הדנטליים
שתלים דנטליים מהווים חלופה בטוחה ואסתטית לגשרים, לשיניים תותבות ולכתרים שאינם נתמכים ע"י שתל.
למרות שאפשרויות הטיפול הללו זולות יותר ולא דורשות בהכרח הליך כירורגי או זמן המתנה ממושך, עדין הליך ההשתלה מציע יתרונות רבים יותר על פני אפשרויות הטיפול השמרניות.
היתרונות השונים הטמונים בהשתלה דנטלית משתנים ממטופל למטופל ומתהליך אחד למשנהו, אך בחירה בשתלים דנטליים יכולה להעניק לכם מספר יתרונות משמעותיים:
1. שתלים דנטליים מתפקדים ומרגישים כמו שן טבעית, יותר מאשר הפתרונות החלופיים.
2. השתלים הדנטליים מסייעים בשמירה על מראה העצם והפנים
3. השתלים הדנטליים מסייעים בשמירה על בריאות השיניים
4. השתלים מעניקים תחושת בטחון ונוחות בזמן האכילה, הדיבור, העבודה ובמפגשים חברתיים
מתי כדאי להתקין שתל דנטלי?
1. כאשר נדרשים להחליף שיניים בודדות ורוצים להמנע מפגיעה בשיניים בריאות הנמצאות בקרבה. ההתערבות הכירורגית מתבצעת באמצעות הרדמה מקומית ומשך זמן הקליטה נמשך כמספר חודשים.
2. תותבת הינה אלמנט שאינו אחד עם הלסת כתוצאה מכך עלולה להיווצר תחושת אי נוחות שהיא עלולה ליפול מחד ותחושת חיכוך לא נעים בחניכיים מאידך - מצב העלול לפגוע בבטחון העצמי ובאיכות החיים.
3. לסת ללא שיניים גורמת לאי נוחות בדיבור, קושי בעיבוד המזון ופגיעה במראה הפנים- שקיעת עצם הלסת - היעדר שיניים לאורך זמן גורם לנסיגה של עצם הלסת שקיעת העצם - משווה לפנים מראה זקן, עצוב ועייף. שתלים מהווים תחליף קבוע ונוח שהופך לאחד עם הלסת ונותן תחושה של שלמות ונוחות.
4. חבלה – כשהשיניים סופגות חבטה חזקה כתוצאה מתאונות ספורט, מתאונת דרכים, נפילה מקרית או מעשה אלימות, הפגיעה בהן מאלצת לעתים את עקירתן ונדרש פתרון מלא ומיידי.
מהם שלבי הטיפול:
1. בדיקה והתייעצות עם הפריודונט בשיתוף הרופא המשקם לצורך קביעת תוכנית טיפול מלאה. השתלים מהווים הינם "היסודות" לטיפול השיקומי, ולכן חשוב כי הרופא המשקם יהיה מעורב בכל שלבי התכנון והביצוע. על הרופאים להעריך את הקשיים הקיימים הקשורים במצב הפה, ולהעריך את צורת השיקום הרצויה לאותו מטופל.
2. ביצוע צילומי רנטגן מסוגים שונים על מנת לתכנן את ההשתלה ואבחון קליני מדויק על מנת לתכנן את מהלך ההשתלה.
3.השלב הראשון: התקנת השתל - הרופא מחדיר את השתל לתוך עצם הלסת, בהרדמה מקומית בלבד (מומלץ להשתמש במכשיר להרדמה מקומית "The Wand" המאלחש באופן מושלם וללא כאבים בתנאים הדומים לטיפול כירורגי שיגרתי. תהליך הלוקח בין חצי שעה ועד מספר שעות, תלוי במספר השתלים המתוכננים לביצוע.
בסיום שלב זה מתחיל תהליך קליטה שעורך כ- 3-6 חודשים (תלוי בסוג השתל) ובמהלכו תאי עצם מתפתחים, מקיפים את השתל ומתחברים אליו.
4.השלב השני: חשיפת השתל - לאחר מספר חודשי קליטה, בהם יתקיימו ביקורות תקופתיות, יחשוף הרופא את השתל על ידי פעולה כירורגית פשוטה. מטרת החשיפה היא להבליט את השתל מחוץ לחניכיים ולהפנות את המטופל להמשך טיפול אצל רופא השיניים שלו.
5. השלב השלישי: שיקום על גבי השתל - השיקום נעשה אצל רופא השיניים המטפל, שיתקין מבנה וכתר או מבנים / גשרים מעל שתלים.
* תחזוקה - לאחר ביצוע הטיפול חשוב לשמור על הגיינת פה, לבצע תחזוקה שוטפת ומעקבים קפדניים אצל הרופא המטפל על מנת לוודא כי ההליך עבר בהצלחה .